6.8 SPC Forums banner

Informacje o 95gr Barnes TTSX

185K views 160 replies 75 participants last post by  toddmack  
#1 · (Edited)
Pierwszy z punktów wątków zbierania informacji, spróbujmy ograniczyć pogawędki do minimum i nie kłócić się z opiniami innych. Proszę, po prostu zamieść fakty lub swoje doświadczenia z pociskami. Jak sprawdziły się w grze, celność pocisku i dane ładowania, które dały dobrą celność. Jeśli nie masz żadnego doświadczenia, pozwól tym, którzy je mają, dostarczyć informacji innym, aby mogli się uczyć.
Długość 1.033
BC- .296

Zawsze mówiliśmy, że pocisk mono 95-100gr będzie idealną wagą dla 6.8. Dzięki Billowi Wilsonowi za przekonanie Barnesa. 95TTSX to drogi pocisk premium, ale prawdopodobnie zapewnia najlepszą wszechstronną wydajność końcową.
Po przejściu przez większość z tego 10 miesięcy później wygląda na to, że 2.295" OAL było ulubioną długością. 30gr prochu AA2200 wydaje się być ulubionym ładunkiem przy apx 2900 fps z lufy 16", ale jest kilka innych, które okazały się celne. Przeczytaj wątki poniżej, aby znaleźć inne wyniki.

#3 · (Edited)
Mam wiele, wiele zabójstw w grze z tą kulą, zarówno jeleni, świń, jak i niektórych szkodników. Uważam, że jest to najlepsza uniwersalna kula dla 6.8. Ma inne cechy, które czynią ją atrakcyjną, zwłaszcza prędkość początkową 1600 FPS. Oznacza to, że prawdopodobnie będzie działać na dystansie około 350-400 jardów, w zależności od ładunku i karabinu, z którego jest wystrzeliwana.

Ma również bardziej płaską trajektorię niż większość cięższych kul.

Zachowuje całą swoją wagę, więc ekspansja jest spójna i niezawodna.

Zawsze preferowałem następujące trzy ładunki:

1) 30 ziaren AA2200, SSA, CCI 41 i 2,295" OAL, bez zaciskania

2) 29,5 ziaren RE 10X, SSA, CCI 41, 2,295"

3) 28,2 ziaren Re 7, SSA, WSRM, 2,295" (ETA: ten cel powinien mówić "2,295" OAL")

Image

Zabójstwa do 300 w moim osobistym doświadczeniu w terenie. Ten dzik został zabity na 295 jardach... z 12-calową lufą SBR nic mniej.

Image

Wyjątkowo niezawodna i spójna ekspansja:

Image
Image

#4 ·
Najbardziej precyzyjny zestaw z mojej Stag 7H, grupy w jednym otworze @ 100 jardów. Dobra celność z Stag 5H. Jeszcze nie strzelałem do zwierzyny, ale zrobię to w tym roku.
Dane dotyczące ładowania: 29,2 gr RL10X, mosiądz SSA, 2,285" OAL. Średnio 2741 fps z 5H, średnio 2890 fps z 7H.

#6 · (Edited)
Właśnie zacząłem używać tego pocisku przed rozpoczęciem sezonu na jelenie. Użyłem ręcznego ładunku składającego się z 30 ziaren 2200, CCI #41, mosiądzu SSA, 2,295" OAL. Okazał się bardzo skuteczny na jelenie i dziki bez oznak ciśnienia w żadnym z moich upperów. Jak inni, lubię wszystko w nim, z wyjątkiem kosztów. Moim zdaniem najlepszy pocisk myśliwski dla 6,8, dopóki nie pojawi się coś lepszego.

Save
#7 ·
Jestem pod wrażeniem osiągów tego pocisku. Muszę je jeszcze przetestować w terenie, ale na pewno zabiorę je na następne polowanie i zostawię 120 sst jako zapasowe. Naprawdę chcę zobaczyć kawitację, jaką ten pocisk wytwarza, po prostu dlatego, że ma nieco więcej energii niż mój obecny ładunek 120gr. sst.

Grupa 1/2" @100 z prędkością średnią 3058fps z Stag 7h. Mosiądz SSA CCI 41's 30gr. AA2200 COAL 2.285. Spróbuję jednak 2.295.

Save
#8 ·
Image
To powinno powiedzieć ci większość tego, co chcesz wiedzieć

Save
#9 · (Edited)
Mam górną część ARP 18" SS. Dwa sezony temu znalazłem ładunek używając H322, który dawał spójne grupy 1". Zestrzeliłem trzy jelenie z tą kombinacją - dwa strzały w płuca i jeden przez obie przednie nogi. Dwa zostały trafione na 30-40 jardów, a drugi na 85 jardów (mój awatar). Jelenie trafione w płuca okazały się trudne do wytropienia. W rzeczywistości jeden zaginął. Ślad krwi na tych dwóch był niewielki lub żaden. Mając to na uwadze, ta kula wydaje się działać zgodnie z przeznaczeniem i wyjdzie. Proszę potraktować moją opinię tak, jak jest, tylko z trzema potwierdzonymi zabójstwami.

Ponieważ inni mają naprawdę dobre szczęście z 95TTSX, ostatnio wypróbowałem je z AA2200. Każda grupa, którą strzeliłem w moim teście, miała średnio od 0,50 do poniżej 1" na 100 jardów. Wybrałem 30,0 ziaren, aby przetestować różne COAL z 2,295" jako zwycięzcą. Będę polował z tym ładunkiem w przyszłym sezonie.

Ładunki (z szyjkami obróconymi do maksymalnie 0,013 i lekkim zaciskiem Lee FCD):
95TTSX z 29,6grs H322 COAL 2,300 & CCI41 Prędkość - 2690 Rozmiar grupy - 0,928"
95TTSX z 30,0grs AA2200 COAL 2,295 & CCI41 Prędkość - 2808 Rozmiar grupy - 0,736"

#144 ·
Wow, that nosler sure looks like a barnes.
Wnęka nosowa nie jest tak jednolita jak w przypadku Barnesa. Myślę, że to sprawiłoby, że byłaby mniej koncentryczna i generowałaby więcej wibracji podczas przemieszczania się w dół lufy i przekładała się na większe chwianie po opuszczeniu lufy = mniejsza celność na większych dystansach...czy ktoś przeprowadzał testy celności między nimi?

#12 ·
Ten pocisk naprawdę zwiększa wydajność 6,8. Rzadko odzyskujemy pociski na zwierzynie, ponieważ prawie zawsze zapewniają pełną penetrację i zawsze się rozszerzają. W połączeniu z doskonałą celnością, czego tu nie kochać!

#13 ·
95 TTSX to mój ulubiony pocisk do 6.8. Nadal ładuję RE 10x (mam dobry zapas na swoim stanowisku) i nie mogę narzekać na jego działanie (proch). Tego lata zacznę bawić się z AA2200 i może dokonam zmiany na nadchodzący sezon polowań.

Ten pocisk naprawdę zwiększa wydajność 6.8. Rzadko odzyskujemy pociski na zwierzynie, ponieważ prawie zawsze zapewniają pełną penetrację i zawsze się rozszerzają. W połączeniu z doskonałą celnością, czego nie kochać!
Moje doświadczenie również. Przeszedłem już jednak na AA2200 i zauważyłem nieco większą celność kuli w porównaniu z prochem prętowym. Podsumowując, ładunek jest nadal moim ulubionym i całkowicie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "zwiększa wydajność 6.8"

#14 ·
Zgadzam się, ponieważ to też mój ulubiony. Zrobił bardzo ładną dziurę 3/4" na wylot przez szyję jelenia, którego wziąłem w miejscu HTR i od tego czasu ma podobne wyniki. To, czego ludzie wciąż nie widzą, z mojego doświadczenia, to skuteczna konstrukcja w porównaniu z nowoczesnymi pociskami, które znacznie podnoszą wydajność. Wciąż słyszę, no cóż, pocisk 95gr jest strasznie mały. Jestem z tym ok lol.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#15 ·
Czy jest więc jakaś korzyść z tego głębszego kanału w Noslerze? Byłbym trochę zaniepokojony utratą masy pocisku, jeśli rozpadnie się on zbyt mocno.

Save
#65 ·
Więc, czy jest jakaś korzyść z tego głębszego kanału w Nosler? Byłbym trochę zaniepokojony utratą masy pocisku, jeśli rozpadnie się za bardzo.
Pocisk Barnes jest z litej miedzi i bardziej miękki niż stop Nosler 95% miedzi i 5% cynku. Dlatego Nosler potrzebuje większej wnęki rozprężnej. Nadal trzyma się razem, gdy się rozszerza. Ten link pokazuje porównanie wydajności wszystkich monolitycznych pocisków 6,8 mm.

http://68forums.com/forums/showthre.../showthread.php?33178-6-8-SPC-Bullet-Performance&p=456500&viewfull=1#post456500

Image

Save
#16 ·
Dokładny, ale drogi. To pierwszy Barnes, który był dla mnie tak dokładny.
Rozmiar dziesięciocentówki i mniejszy dla grup, wypróbuję ten pocisk, mimo że jest drogi.
Ponownie, nie tak szybki jak inne, otwiera się przy niższych prędkościach.
Barnes 95gr TTSX
29.8gr H322 Fed205M primers, Hornady Brass
2.285 O.A.L.
2648 fps
Image

Save
#19 ·
Więc teraz, kiedy właśnie otrzymałem 200 sztuk 85g TSX, widzę te wszystkie pochwały dla 95g.

Poza oczywistą wagą 10g, z czego jeszcze rezygnuję?
BBoswell, nie czuj się samotny, mam 12 pudełek SSA 110 barnes TSX i 5 pudełek Hornady 120SST...LOL Po prostu nie mogę lub nie potrzebuję każdej możliwości.

Save
#23 ·
W końcu miałem okazję kupić AA2200, aby wypróbować go w mojej 18,6" spec 11 1-11" twist Robinson Arms XCR-L obrobionym do 30grs z 95gr TTSX 2.29" COL, ale nie miałem jeszcze okazji strzelać z niego w tym karabinie.

Mam również komorowaną lufę karabinu T/C Contender 1-10" twist 23" s/s, dla której z trudem udaje mi się uzyskać dokładny ładunek. Byłem na strzelnicy w zeszłą niedzielę, przygotowując się do otwarcia sezonu na jelenie, które było wczoraj, z kilkoma różnymi pociskami/ładunkami 28grs AA2200 z 110gr TTSX załadowanymi do 2.40" COL dało mi mój najlepszy jak dotąd ładunek dokładności, ale wystrzeliłem je wszystkie i nie byłem zadowolony z opadu, jaki uzyskałem @ 200 jardów, mimo że wyzerowałem je 1 3/4" wysoko @ 100 jardów, uderzały 4" - 5" nisko @ 200 jardów.

Postanowiłem więc wypróbować kilka ładunków 95gr TTSX w mojej lufie Contender, święta krowo, byłem zdumiony dokładnością, jaką uzyskałem 1/2" 3 strzały 100 jardów grupy po zużyciu większości przeładowań ustawiłem je na nieco poniżej 2" wysoko na 100 jardów spróbowałem tylko jednego strzału do 200 jardów uderzył 1/2" nisko i 1/2" na lewo od bulleye.

Zostało mi tylko 8, więc spakowałem się i wyruszyłem na polowanie na jelenie wczoraj rano, nic nie widziałem, ale na pewno dobrze się bawiłem pakując to dokładne combo.

#24 ·
W końcu miałem okazję kupić trochę AA2200, aby wypróbować go w moim 18,6" spec 11 1-11" twist Robinson Arms XCR-L, opracowanym do 30grs z 95gr TTSX 2.29" COL, ale nie miałem jeszcze okazji strzelać z niego z tego karabinu.

Mam również komorową lufę karabinu T/C Contender 1-10" twist 23" s/s, dla której miałem trudności ze znalezieniem dokładnego ładunku. Byłem na strzelnicy w zeszłą niedzielę, przygotowując się do otwarcia sezonu na jelenie, które było wczoraj, z kilkoma różnymi pociskami/ładunkami. 28grs AA2200 z 110gr TTSX załadowane do 2.40" COL dało mi jak dotąd najlepszy ładunek celności, ale wystrzeliłem je wszystkie i nie byłem zadowolony z opadu, jaki uzyskałem na 200 jardach, mimo że wyzerowałem je 1 3/4" wysoko na 100 jardach, uderzały 4" - 5" nisko na 200 jardach.

Postanowiłem więc wypróbować kilka ładunków 95gr TTSX w mojej lufie Contender, o rany, byłem zdumiony celnością, jaką uzyskałem. Grupy 1/2" 3 strzały na 100 jardów po zużyciu większości przeładowań, które miałem, ustawiłem je na nieco poniżej 2" wysoko na 100 jardach, spróbowałem tylko jednego strzału na 200 jardów, trafił 1/2" nisko i 1/2" na lewo od bulleye.

Zostało mi tylko 8, więc spakowałem się i wyruszyłem wczoraj rano na polowanie na jelenie, nic nie widziałem, ale dobrze się bawiłem pakując to dokładne combo.
110 TSX @2.40" miał prawdopodobnie bardzo niską prędkość (szacunkowo 2400 fps), a więc nisko @200 jardów. 95s @2.29" prawdopodobnie ponad 2800+ fps.

#25 · (Edited)
Właściwie to nie ma już znaczenia w przypadku ładunków 110gr, prawdopodobnie nigdy więcej ich nie użyję/nie wystrzelę, ponieważ mam teraz ten dokładny zestaw, z którym będę strzelał/polował z 95gr TTSX/AA2200 w tym karabinie, co powinno mi wystarczyć na kojoty/jelenie/niedźwiedzie.

#26 ·
To właśnie miałem na myśli, nie miałem czasu na chronografowanie żadnych ładunków, więc nie jestem pewien prędkości (muszę to naprawić) i ładowałem/strzelałem 110gr TTSX, nie powinno to robić dużej (jeśli w ogóle) różnicy między tymi dwoma.

Teraz tak naprawdę nie ma znaczenia, jeśli chodzi o ładunki 110gr, prawdopodobnie nigdy ich więcej nie użyję/nie wystrzelę, teraz, gdy mam to dokładne połączenie, będę strzelał/polował z 95gr TTSX/AA2200 w tym karabinie, powinno mnie to teraz pokryć dla kojotów/jeleni/niedźwiedzi.
Zgadzam się, ponieważ 95 są również o wiele szybsze. Większość ładunków opublikowanych na 110 TSX z 28,0 gr 2200 wynosi około 2500 fps z lufą 16", łatwo 300 fps wolniej, a 110 były ładowane do ~2,295". Twój @2,40" obniżyłby ciśnienie i prędkość o co najmniej 100 fps. Widziałem ładunki opublikowane na poziomie 30,0 gr 2200 @ 2,30" (~2673 fps). Nie widziałem zbyt wielu ładunków osiągających 2700 fps z 2200.

#27 · (Edited)

Jak daleko mogę zajść? Wczoraj strzelałem z 95 TTSX 2.295" COAL z 30,0gr i 30,5gr AA2200 (65F). Średnia FPS wynosiła 2830 i 2890 w lufie PSA 18". Spłonki wydają się jeszcze nie spłaszczone. Myślałem o zwiększeniu do 31,0. Rekomendacje?

Save
#28 ·
View attachment 7264 Jak daleko mogę jeszcze zajść? Wczoraj strzelałem z 95 TTSX 2.295" COAL z 30,0gr i 30,5gr AA2200 (65F). Średnia FPS wynosiła 2830 i 2890 w lufie 18" PSA. Spłonki wydają się jeszcze nie spłaszczone. Myślałem o zwiększeniu do 31,0. Zalecenia?
Głównym pytaniem jest, jak wygląda celność. Wolałbym celność niż 1gr prędkości w każdym dniu tygodnia. 2800 fps to wystarczająco szybko dla tego pocisku. Wprowadź liczby do kalkulatora balistycznego i sprawdź swój maksymalny zasięg. Potrzebujesz minimum 1600 fps dla prawidłowego rozprężania.

Save
#29 · (Edited by Moderator)
Pogawędka.

Save
#31 ·
Jeśli chcesz porozmawiać, zrób to gdzie indziej. Ten wątek jest tylko dla danych. Jakie obciążenia stosujesz i jakie wyniki uzyskujesz.

Save
#32 ·
angsniper, pytam, jak daleko mogę się posunąć pod względem ciśnienia z AA2200 i 95 TTSX, aby uzyskać maksymalną prędkość, a ty usuwasz post jako pogawędkę, w tym odpowiedź Camp Cooka na moje zapytanie. Wydaje się to bardzo istotne dla tematu. Przepraszam, ale nie mogę ci podziękować.

Save
#33 ·
Xman, naprawdę nie obchodzi mnie, co myślisz. Ten wątek informacyjny jest przeznaczony dla danych i wyników. Został stworzony po to, aby użytkownicy nie musieli przedzierać się przez to, co publikujesz. Jeśli masz pytania, załóż wątek w sekcji ładowania i uzyskaj tam odpowiedzi. Następnie możesz opublikować swoje dane tutaj. Jedyną rzeczą istotną dla tego wątku są dane i wyniki i obiecuję, że nie będę się z tobą o to spierać.

Save
#34 ·
Wczoraj w końcu dotarłem na strzelnicę z moim chronografem i ładunkami 30gr AA2200/95gr TTSX/nowe łuski Rem LR/spłonki Win LR/2.29" COL. Poniżej znajdują się średnie prędkości, a bonusem jest to, że obie strzelby strzelają tym w MOA @ 200 jardów = jeden ładunek dla obu strzelb.

Robinson Arms XCR-L 18.6" 1-11" spec 11 komorowa lufa = 2892fps

T/C Contender 23" s/s bull saami spec 1-10" gwintowana lufa = 2960fps

#35 ·
To jest dość gorące. Jak wygląda mosiądz? Musiałem też mocno naciskać, żeby uzyskać celność. Potem musiałem przejść na sprężynę taktyczną i cięższy bufor, żeby poradzić sobie z lekkimi oznakami ciśnienia. Dzięki H za tę radę.

You have insufficient privileges to reply here.